Viaţa cu Butonul Roşu – Episodul 8

Doamna C. are 76 de ani şi trăieşte în Constanţa, cu o pensie de 200 de lei pe lună. În fiecare zi îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru ajutorul pe care îl primeşte de la copiii ei şi de la Fundaţia Crucea Alb Galbenă Filiala Constanţa, prin proiectul Butonul Roşu.

În cadrul unui interviu realizat recent de echipa noastră, doamna C. ne-a mărturisit cu lacrimi în ochi, că “nu o dată, fetele de la Fundaţia Crucea Alb Galbenă Filiala Constanţa m-au ajutat cu problemele pe care le-am avut. A trebuit să merg la medici de multe ori pentru glanda tiroidă, pentru inimă, pentru două operaţii la ochi. În plus, Butonul Roşu înseamnă foarte mult pentru mine. Acum doi ani mi s-a întâmplat să mă trezesc noaptea cu hemoragie, îmi curgea sânge din nas şi nu se mai oprea. Am tot bătut la uşă la unii şi la alţii până m-a dus cineva la spital. Dacă aveam de atunci brăţara cu Butonul Roşu, era mult mai bine. Acum mă simt mai în siguranţă cu Butonul Roşu. Vecinii te ajută o dată, de două ori, nu de 100 de ori.”

Pe lângă suportul oferit de Fundaţia Crucea Alb Galbenă, doamna C. primeşte ajutor de la cei doi copii plecaţi în Canada şi în Bucureşti. De soţ s-a despărţit, dar cu fiul şi cu fiica are o relaţie foarte bună. “Dacă nu aş avea copiii, nu m-aş putea descurca cu toate cheltuielile pe care le am pentru medicamente şi apartament.”

Fiul din Canada a chemat-o să locuiască la el, însă doamnei C. îi este teamă că nu va putea să se adapteze acolo. Chiar dacă în Constanţa îi este foarte greu şi este singură, dânsa ne-a declarat: “copiii mei nu meritau să rămână în ţară doar pentru mine. Au plecat într-un ceas bun.”

Povestea doamnei C. nu este unică. În oraşele şi în satele din România există mulţi vârstnici care şi-au încurajat copiii să plece, să îşi croiască o viaţă mai bună. Preţul este singurătatea părinţilor şi grija constantă pe care le-o poartă fii şi fiicele lor. Totuşi, ca şi în cazul doamnei C., există sistemul de teleasistenţă Butonul Roşu care oferă un ajutor important. La orice oră din zi sau din noapte, vârstnicii care poartă brăţara cu Butonul Roşu ştiu că au pe cineva care le va răspunde la telefon şi va acţiona rapid când au o urgenţă. Află mai multe poveşti de viaţă ale pacienţilor care folosesc Butonul Roşu AICI  .

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.