Viaţa cu Butonul Roşu – Episodul 7

Domnul E. face parte dintr-o familie longevivă. Dânsul are 94 de ani iar mama dânsului a trăit 104 ani. Pentru că ţine la sănătatea lui, domnul E. poartă brăţara cu Butonul Roşu şi îşi monitorizează atent tensiunea.

Într-o căsuţă cochetă din oraşul Constanţa trăieşte domnul E. împreună cu soţia lui. Când am ajuns la dânsul pentru vizita periodică, se pregătise pentru oaspeţi: era îmbrăcat la costum şi aranjase în sufragerie un platou cu prăjiturele şi unul cu fructe.

Primul lucru pe care ni l-a spus a fost că este foarte bucuros de câte ori vin pe la el fetele de la Fundaţia Crucea Alb Galbenă – Filiala Constanţa. Ne-a povestit că are un băiat, o fată şi un nepot iar mama lui a trăit 104 ani. Deşi are o vârstă înaintată , 94 de ani, domnul E. nu are probleme majore de sănătate, în afara faptului că îi mai creşte tensiunea câte o dată.

“Dacă nu mă simt bine îmi iau tensiunea singur, mai ales dacă vreau să merg mai departe de casă. Mai iau uneori pastile de tensiune, dar sunt foarte atent cum mă simt. Când merg la Biserică şi la piaţă am mereu la mine brăţară cu Butonul Roşu. În altă parte nu mai pot să merg…când eram tânăr am străbătut mai multe ţări. Am fost ospătar şi şef de unitate (n.red. restaurant).”

Deşi a lucrat într-un domeniu în care există multe ispite, domnul E. ne povesteşte că în viaţa lui a consumat alcool o singură dată, nu a fumat şi a avut mereu grijă ce mănâncă. “Nu mi-a plăcut să beau…Nu am fumat. Am avut mereu grijă de mine”, ne spune domnul E. . Problema lui majoră, acum, este faptul că mănâncă foarte greu cu proteza dentară şi a scăzut în greutate.

După ce ne povesteşte cât de util i se pare proiectul Butonul Roşu şi cât de bine se înţelege cu echipa noastră din Constanţa, bărbatul insistă să servim o prăjitură şi un fruct din cele pregătite de soţia lui şi aranjate cu grijă pentru noi.

Plecăm de la domnul E. cu o căldură în suflet şi cu speranţa că vârsta a treia poate fi mai uşoară pentru oricine are grijă de propria persoană încă din tinereţe. Trebuie să ne pregătim corpul şi să ne antrenăm mintea pentru că, la fel ca mama domnului E. , este posibil să trăim chiar şi 104 ani!

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.