VIAŢA CU BUTONUL ROŞU – EPISODUL 5 –

K. Maria are 86 de ani, a fost asistentă medicală la Spitalul Militar din Bucureşti, îi place dulceaţa de ardei iute şi crede în horoscop. Dânsa ne-a povestit într-un scurt interviu despre viaţa ei şi despre serviciile oferite de Butonul Roşu.

Doamna Maria locuieşte singură, este văduvă şi nu are copii. Suferă de diabet, probleme locomotorii şi nu a mai ieşit din apartament de patru ani, însă stă la fereastră şi hrăneşte porumbeii. Mai vin vecinii să îi gătească, uneori, pentru că de-a lungul vieţii i-a ajutat când au avut nevoie de îngrijire medicală.

Fiind asistentă medicală de profesie, foloseşte cu încredere brăţara şi telefonul de urgenţă Butonul Roşu, de aproape un an. Ne-a povestit că “fetele” de la Fundaţia Crucea Alb Galbenă o ajută foarte mult, în special Mariana (asistentă medicală). “Pe Mihaela (asistentă socială) şi pe Mariana le aştept pe la mine când vor şi cum vor, am avut mereu încredere în ele şi mă ajută mult.”

Pentru doamna Maria, Butonul Roşu înseamnă mai mult decât servicii medicale şi ajutor în caz de urgenţă, înseamnă oameni care îi trec pragul cu plăcere şi o ascultă. Persoanele singure, cum este şi dânsa, au nevoie de socializare şi de interacţiune umană pentru păstrarea sănătăţii şi a echilibrului psihic.

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.