Viaţa cu Butonul Roşu – Episodul 4 –

 

Doamna Maria G. are 90 “şi ceva de ani, locuieşte singură în Bucureşti şi a lucrat 37 de ani la APACA. Deşi nu suferă de vreo boală, din cauza vârstei nu a mai ieşit din casă de doi ani şi nu se poate descurca fără ajutor. Aici, intervine echipa Butonul Roşu care, pe lângă brăţara cu buton de panică şi telefonul mobil, îi oferă doamnei Maria îngrijiri la domiciliu, analize periodice şi confort psihic.

Când am vizitat-o pe Maria G, am fost impresionaţi de faptul că, la 27 de ani de când a decedat soţul ei, în toate conversaţiile ne spune cât este recunoscătoare pentru căsnicia care a durat 50 de ani şi pentru viaţa pe care a avut-o. “Soţul meu a fost prizonier de război, eliberat după 4 ani şi ceva. Nu am fost bolnavă în viaţa mea, dar de când a murit soţul meu nu mai sunt eu. M-a iubit foarte mult şi am avut o viaţă foarte fericită. Dacă mă durea capul, soţul meu nici nu mai dormea în noaptea aceea. În 50 de ani o vorbă rea nu mi-a zis.”

Referitor la proiectul Butonul Roşu, doamna Maria ne mărturiseşte că au cucerit-o Mihaela şi Mariana, care o vizitează periodic pentru a se asigura că este bine şi pentru a-i verifica starea de sănătate. “Mă ajută Mihaela şi Mariana. Alaltăieri au fost la mine, au măsurat tensiunea, glicemia, am stat de vorbă. Sunt drăguţe, parcă te vindecă la rană. Au o vorbă bună, dulce, parcă ne cunoaştem de când viaţa.”

Înainte să ne luăm rămas bun, Maria G. a ţinut să ne spună că “Dacă există vârstnici care nu au încredere în oamenii de la Butonul Roşu, le zic eu că ei sunt pentru sufletul nostru. Când am aflat că vine Mihaela astăzi, de la prima oră a dimineţii am deschis uşa ca să o aştept. Nimic nu e mai greu decât să fii singur. Eu am încredere în ele (n.red. Mariana şi Mihaela), au un suflet mare!”

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.