Un om pentru oameni: Maria Holtzhauser

În luna martie există obiceiul de a sărbători femeia. Noi, în proiectul Butonul Roşu, lucrăm cu doamne şi domnişoare care merită sărbătorite în fiecare zi. Maria Holtzhauser este una dintre aceste femei excepţionale, care schimbă lumea în bine prin implicarea voluntară în viaţa oamenilor dezavantajaţi.

Maria colaborează ca voluntar cu Fundaţia Crucea Alb Galbenă şi ajută vârstnicii nevoiaşi să afle despre proiecte precum Butonul Roşu. “Eu, soțul meu și alți voluntari, ajutăm câțiva bătrâni. O parte dintre ei beneficiază de acest program al Fundației Crucea Alb Galbenă. Astfel, s-a creat o colaborare frumoasă și zic eu, benefică”, a spus Maria în cadrul unui interviu organizat de echipa Butonul Roşu.

În afară de această colaborare, femeia se implică de câte ori cineva se află în impas şi îi solicită ajutorul. De la a găsi o persoană care să doneze un frigider unui vârstnic, până la a ajuta un copil cu autism să se integreze în sistemul de învăţământ, Maria ajută, voluntar, cum şi cât poate. Mai mult, aceasta este filozofia ei de viaţă: “nu sunt o victimă ci o învingătoare, și-așa vreau să rămân. Mă inspiră fiecare răsărit de soare și mă înduioşează orice strigăt de ajutor”, scrie dânsa pe blogul personal.

Deşi a trecut prin momente grele, în special din punct de vedere al sănătăţii, Maria şi-a păstrat optimismul, dorinţa de implicare şi spune despre propria persoană că este “un om simplu care a primit a doua șansă la viață și care a înțeles să  prețuiască la maxim fiecare clipă din ea.(…) Viața m-a pus adesea și pe mine în situații grele, chiar limită. De aceea, ajut de câte ori pot și pe oricine-mi cere sprijinul. Cazurile ajung la noi prin rețele de socializare, în urma unor apariții TV, prin cunoștințe. Tot așa strângem și donatorii. Și facem asta de patru ani, aproape în fiecare zi.”

Poate părea că Maria trăieşte într-o lume ideală, a iubirii între semeni şi a oamenilor inimoşi însă, în ciuda aparenţelor, se loveşte de provocări şi cazuri foarte dificile la tot pasul. “Dificultăți au fost multe, cazuri medicale grave pe care nu le-am putut susține, care necesitau ajutor de specialitate. Cel mai greu și dureros însă, a fost să ne confruntăm cu rigiditatea unor școli de a primi un băiețel autist la cursuri. E cumplit și nedrept ce se întâmplă cu integrarea unui copil special, nemaivorbind despre cât costă terapia care-l poate aduce, cât de cât, pe o linie de plutire.”

Totuşi, de unde vine puterea Mariei de a găsi resurse şi soluţii pentru vârstnici, copii şi alţi oameni pe care îi ajută, zi de zi? “Puterea mea vine chiar din neputința și deznădejdea celorlalți, care nu pot să lupte și nu îndrăznesc să spere.”, ne-a mărturisit.

Mesajul Mariei Holtzhauser pentru toţi cei care vor să îi urmeze exemplul şi să îşi ajute semenii, dar nu ştiu cum, cu ce şi de unde să înceapă, este că “orice schimbare trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi. Toți avem în preajmă un vecin bolnav, un bunic suferind, un copil cu nevoi. Trebuie doar să-i vedem. Și anumite lucruri se văd și se aud cu inima.”

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.