Tanti Steliana are bătrâneţea mai liniştită datorită sistemului Butonul Roşu

Miron Steliana Lucia Alexandra are 76 de ani, locuieşte în Bucureşti şi toată viaţa ei a fost chimistă. Acum, la bătrâneţe, este singură, are probleme cu inima şi foloseşte serviciile oferite de proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă”.

Recent, tanti Steliana ne-a întâmpinat la ea acasă cu pandişpan delicios şi ne-a povestit despre experienţa dânsei cu sistemul Butonul Roşu.

Vă invităm să citiţi cum a aflat tanti Steliana despre avantajele aduse de Butonul Roşu şi ce părere are despre îngrijirea medicală şi socială care i se acordă.

 

Reporter: De unde aţi aflat despre Butonul Roşu? Am înţeles că este o întreagă poveste în spate.

Tanti Steliana: Da… Am fost propusă pentru operaţie pe cord deschis, înlocuire de valve mitrale, şi am vorbit cu o fostă colegă de birou care mi-a povestit că există o organizaţie care mă poate ajuta. M-am gândit că, fiind singură, după operaţie o să am nevoie de ajutor cel puţin o lună, de la cineva avizat, un asistent medical care să mă aibă în evidenţă pentru eventualele probleme care s-ar ivi. […]

Am venit la dumneavoastră, am vorbit cu domnul Viorel, mi-a făcut un dosar şi urma să-l anunţ când va fi operaţia. Pe urmă, am văzut la televizor că se oferă această brăţară (n.red.: sistemul Butonul Roşu) şi ajutor în caz de forţă majoră. Am vorbit din nou cu domnul Viorel şi aşa am intrat în posesia brăţării.

citat steliana bun

Reporter: Cum vă simţiţi de când aveţi această brăţară?

Tanti Steliana: Sunt mai liniştită! În sensul că dacă, Doamne-fereşte, intervine ceva, nu mă panichez aşa cum am mai avut episoade în urmă cu nişte ani când făceam fibrilaţie foarte des. În fiecare an eram internată de 4-5 ori la terapie intensivă pentru că făceam fibrilaţie, aveam pulsul 150-160 şi după 7-8 ore reveneam la normal.

Reporter: Locuiţi singură?

Tanti Steliana: Da.

Reporter: Copiii?

Tanti Steliana: Sunt plecaţi.

Reporter: Cum descrieţi colaborarea cu Fundaţia Crucea Alb-Galbenă?

Tanti Steliana: Foarte bună! In fiecare lună doamna Mariana vine şi îmi face o glicemie, o tensiune, se interesează cum mă simt. Doamna Mihaela, care a fost prima persoană cu care am discutat şi care mi-a adus tot pachetul (n.red.: kit-ul de teleasistenţă), mă contactează telefonic şi trece pe la mine. Domnul Viorel mă sună ca să mă întrebe cum mă simt, dacă am ceva probleme. Chiar m-a impresionat grija lor pentru pacienţi.

Reporter: Aţi recomanda acest sistem (n.red.: Butonul Roşu) altor persoane care au o oarecare reţinere?

Tanti Steliana: Da! Bineînţeles!

Reporter: Ce le-aţi menţiona persoanelor care nu au încredere privind funcţionarea sistemului?

Tanti Steliana: În primul rând, ar fi această linişte că în caz de nevoie poţi să apelezi şi în timp cât mai scurt se poate interveni. Ori, în alte condiţii durează – eu, cel puţin, aşa ştiu… Am solicitat ajutor şi au fost cazuri în care a venit salvarea chiar şi după 2 ore atunci când eu aveam fibrilaţie şi 160 pulsul. Da… adică cel puţin pentru mine, este foarte important că am această siguranţă şi sunt liniştită!

Reporter: Implică ceva costuri acest sistem?

Tanti Steliana: Nu! Absolut deloc!

Reporter: Vă mulţumesc tare mult pentru interviu!

Tanti Steliana: Şi eu vă mulţumesc!

 

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.