Singurătatea ucide la fel de repede ca fumatul şi obezitatea

Lipsa relaţiilor sociale este la fel de periculoasă ca fumatul a 15 țigări pe zi și prezintă riscuri mai mari de mortalitate decât obezitatea, potrivit noilor meta-analize ale peste 100 de studii care au implicat sute de mii de subiecți.

Dovezile sugerează că factorii de decizie ar trebui să trateze interacţiunea socială ca pe o chestiune de sănătate publică, spune Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie și neurologie la Universitatea Brigham Young din Provo, Utah.

„Am reușit să analizez datele cumulate despre modul în care conexiunile sociale şi lipsa lor, influențează longevitatea noastră”, a spus Holt-Lunstad. „Da, aceasta ar trebui să fie o problemă de sănătate publică”.

Concluziile lui Holt-Lunstad sunt extrase din două meta-analize, pe care le-a prezentat recent la cea de-a 125-a Conferință anuală a Asociației Americane de Psihologie din Washington DC.

Holt-Lunstad diferenţiază izolarea fizică de alţi oameni, de a locui singur şi de sentimentul de singurătate (care apare indiferent câte persoane există în jur). Toate aceste trei forme de singurătate cresc riscul morţii premature. În alte cuvinte, a te simţi singur/ă este mai rău pentru sănătatea ta decât dacă suferi de obezitate sau dacă fumezi.

Se crede că legăturile sociale puternice ajută oamenii să facă față stresului, care a fost legat de o gamă largă de boli. Prietenii și familia îi pot încuraja pe cei dragi să se îngrijească mai bine de ei înșiși sau să vadă un doctor când ceva este în neregulă. Relațiile cu ceilalţi oferă vieţii un sens și un scop – care sunt ele însele corelate cu o mai bună îngrijire de sine și o asumare mai redusă a riscurilor.

„Există un număr tot mai mare de dovezi conform cărora relațiile noastre au o influență directă asupra proceselor fiziologice relevante pentru sănătate, incluzând tensiunea arterială, inflamația, îmbătrânirea celulară și funcţionarea sistemului imunitar”, a spus Holt-Lunstad.

În concluzie, singurătatea este un pericol pentru sănătate, iar datele sugerează că situaţia se înrăutăţeşte la nivel mondial.

Articol preluat şi tradus de pe: Seeker.com