Beneficiarii sunt o a doua familie a noastră

Simon Gabriela este o tânără ambiţioasă şi sufletistă care lucrează ca asistentă medicală la Fundaţia Crucea Alb Galbenă filiala Constanţa. Împreună cu colegii ei, vizitează săptămânal 50 de vârstnici înscrişi în proiectul Butonul Roşu şi le monitorizează starea de sănătate.

Pacienţii de pe Butonul Roşu sunt o a doua familie a noastră. Am creat o legătură foarte strânsă. În fiecare săptămână ne facem un traseu astfel încât să petrecem cât mai mult timp la fiecare”, spune Gabriela.

Ca şi în Bucureşti, Giurgiu şi Buzău, de fiecare dată când un vârstnic apasă Butonul Roşu, Gabriela ne mărturiseşte că toată echipa din Crucea Alb Galbenă Constanţa se mobilizează şi îl ajută să iasă din situaţia critică. “Când au nevoie de ajutor, vârstnicii apasă Butonul, intră în legătură cu noi şi intervenim cât de rapid putem. Ne ajută foarte mult că folosim maşina fundaţiei, cu care ne deplasăm repede de la un beneficiar la altul şi acţionăm în scurt timp în cazurile de urgenţă.”

Pentru a preveni astfel de situaţii de criză, sunt organizate vizite de rutină la domiciliile vârstnicilor care au brăţara şi telefonul marca Butonul Roşu. “Măsurăm glicemia şi pulsul pacientului şi stăm de vorbă. Vrem să rămână cu ceva, să îi oferim încredere şi să simtă afecţiunea noastră şi sprijinul. Avem vârstnici care ne spun că cel mai mult contează pentru ei că mergem şi <<le deschidem uşa casei>>… mai ales cei care sunt singuri”, povesteşte Gabriela.

Cazurile mai dificile pentru echipă şi în special pentru asistenţii medicali, sunt cele în care pacienţii au demenţă sau afecţiuni care îi împiedică să recunoască persoanele din jurul lor şi să comunice cu ele. “Ei sunt cei care ne mai provoacă dificultăţi, însă în general comunicăm foarte bine cu toţi pacienţii.

Cele mai întâlnite afecţiuni ale vârstnicilor din Constanţa, înscrişi în programul Butonul Roşu, sunt accidentele vasculare cerebrale, mononevritele, Alzheimer, escarele, Parkinson. “Escarele apar de câte ori vârstnicii au suferit accidente, au rămas imobilizaţi şi nu au fost bine îngrijiţi…Noi îi ajutăm, ne cheamă pentru a-I îngriji”, ne spune Gabriela.

Întrucât să fii asistent medical nu este o muncă uşoară, am întrebat-o pe Gabriela ce anume o motivează să lucreze în proiectul Butonul Roşu. Ne-a răspuns că “eu mi-am dorit să lucrez cu persoane vârstnice. Când făceam şcoala sanitară, doamna doctor venise la noi în vizită şi ne-a întrebat ce ne-a motivat să facem şcoala. Eu am răspuns că vreau să fac bine, vreau să lucrez cu persoanele vârstnice pentru că ştiu că pentru ei e o alinare. Am văzut asta la bunicii mei şi aceeaşi metodă o aplic tuturor. Mă gândesc că este bunicul, bunica, mama, tata. Cum vreau eu să fie ei trataţi, aşa îi tratez eu pe pacienţii din proiect. Partea cea mai frumoasă a proiectului este că putem să dăm din timpul nostru celor care chiar au nevoie de el.”

Deşi nu toţi vârstnicii care au kit-ul de urgenţă Butonul Roşu au înţeles de la început cum se foloseşte, le-a fost explicat şi demonstrat până când a devenit simplu pentru ei. “Când am mers şi le-am pus brăţara, mulţi dintre ei (beneficiari) mi-au spus că îşi doreau această siguranţă. Să ştie că dacă au nevoie, le sare cineva în ajutor. Persoanele în vârstă sunt de multe ori cu psihicul la pământ… au venituri mici, rudele sunt departe de ei şi nu au nici un sprijin. De aceea este atât de important ceea ce facem noi prin Butonul Roşu”, a încheiat Gabriela.

 

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.