Povestea Olguţei – iubire, sacrificiu şi speranţă

De curând am fost în vizită la doamna Olguţa, una dintre beneficiarele de care s-a apropiat, ca de o mamă, toată echipa proiectului Butonul Roşu. Vă invităm să aflaţi impresionantă poveste de viaţă a dânsei şi modul în care Butonul Roşu o ajută, în fiecare zi.

Doamna Olguţa are 65 ani, trăieşte în Buzău şi este văduvă de aproape un an. În 2003, soţul dânsei s-a accidentat şi a rămas paralizat. Din acel moment, Olguţa a renunţat la locul de muncă pe care îl avea de 30 de ani şi s-a dedicat îngrijirii partenerului ei de viaţă. Din cauza stresului, a oboselii şi a suferinţei, femeia a dezvoltat o formă gravă de hepatită autoimună. “Din dorinţa de a-l ajuta pe soţul meu, m-am implicat complet şi făceam totul singură… tot ce era nevoie. El nici nu accepta să mă ajute fetele noastre, ca să nu îl vadă aşa. În timp, m-am îmbolnăvit. Mai întâi de hepatită, apoi cu glanda tiroidă şi cu tensiunea oscilantă”, ne-a mărturisit femeia.

 

A aflat despre Butonul Roşu de la Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău. “Imediat am solicitat şi eu o brăţară, însă le-am spus că o vreau doar dacă se poate şi nu sunt alţi bolnavi care au nevoie mai mare de ea”, ne povesteşte Olguţa.

Bentiţa şi puloverul negre sunt semne că Olguţa încă suferă din cauza pierderii soţului ei care a decedat acum 10 luni. După ce a rămas singură, a început să aibă atacuri de panică din orice, să plângă mult şi să îi fie teamă că i se poate întâmpla ceva rău. Acum, femeia a găsit alinare, ajutor şi câţiva oameni dragi, datorită proiectului Butonul Roşu.

“Nu îmi mai e teamă că mi-e rău. Mă gândesc că şi dacă mi-e rău, acum am cui să cer ajutorul imediat! Nici nu mă mai gândesc că se poate întâmpla ceva. Înainte mi-era frică. Atunci când stăteam în casă singură, mi-era foarte frică. Faptul că am brăţara, mă linişteşte. De exemplu, într-o zi simţeam o oboseală grea. Şi imediat m-am gândit:  <<lăsă că dacă mi-o fi rău, o sun pe Ştefania (n.red. dispecer la Buzău) şi iau fetele (n.red. de la Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău) atitudine>>.”

Deşi are un nepoţel de opt ani şi două fete care o vizitează de câte ori au ocazia, Olguţa petrece mult timp singură, fiind pensionară. Faptul că poate beneficia de teleasistenţă gratuită şi de vizite din partea colegilor de la Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău, o ajută să fie mai optimistă şi să găsească puterea de a înfrunta problemele de sănătate.

“Nu credeam vreodată că îţi poate face cineva atâtea servicii fără să te coste nimic. Dacă ar fi după mine, le-aş ridica o statuie”, ne-a spus Olguţa cu recunoştinţă în glas.

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.