Mihaela Giuşcă, despre bucuria de a lucra cu persoane vârstnice

Mihaela Giuşcă are 37 de ani şi înainte să se alăture Fundaţiei Crucea Alba Galbenă, îi era teamă de lucrul cu bătrânii, pentru că este foarte intens emoţional. Acum, după timpul petrecut aproape de vârstnicii din proiectul Butonul Roşu, toţi îi sunt dragi şi îi oferă bucurii în fiecare zi.   

Mihaela este asistentă de proiect şi se ocupă de evaluări şi reevaluări, îi ajută pe beneficiari şi le oferă sprijin pentru a obţine certificate de handicap, pentru a-şi schimba actele şi când au nevoie să închirieze scaune rulante, paturi sau alte echipamente.

Vă invităm să aflaţi cum se desfăşoară evaluarea şi reevaluarea vârstnicilor din proiectul Butonul Roşu şi câte satisfacţii poate aduce lucrul cu persoanele vârstnice.

Reporter: Ce presupune o evaluare iniţială a beneficiarilor din proiect?

M.G.: Are loc o evaluare iniţială prin telefon, când îi întreb pe posibilii beneficiari ce venituri au, ce nevoi au, ce aşteptări. Apoi, merg la ei acasă ca să le fac dosarul. Completez documentele necesare şi le prezint telefonul şi brăţara. La început, cei mai mulţi sunt reticenţi în faţa tehnologiei, însă după ce le explic cât de simplu funcţionează şi îi îndemn să testeze butonul, îşi dau seama că este uşor.

Reporter: Ce conţine un dosar de evaluare iniţială?

M.G.: Cererea de înscriere în programul Butonul Roşu, copii după documente personale, ancheta socială, contractul, planul de intervenţie, o fişă socio-medicală completată la faţa locului. Aceasta din urmă cuprinde şi protocolul de urgenţă: datele de contact în caz de urgenţă, cum poate ambulanţa să intre în casă dacă va fi nevoie etc. Încerc să le cer cât de multe informaţii pot pe partea de intervenţie, pentru că mi se pare cel mai important aspect.

Reporter: Cum se desfăşoară o vizită de reevaluare?

M.G.: Reevaluarea se face periodic şi este mai puţin formală. Ne străduim să facem în aşa fel încât vârstnicii să simtă că “stăm la poveşti”. Ei îmi spun ce probleme au şi încerc să găsesc soluţii pentru a-i ajuta, însă îmi mai povestesc şi dacă s-au certat cu vecinii, ce probleme au cu familia…

Reporter: Tu eşti responsabilă şi ca fiecare beneficiar să ştie să folosească telefonul şi brăţara cu Butonul Roşu?

M.G.: Da, le explic cum funcţionează încă de la prima vizită. De exemplu, doamna N., care are 80 de ani, locuieşte singură şi a solicitat kit-ul de urgenţă Butonul Roşu pentru că îi este frică să nu se accidenteze în baie, așa cum I s-a întâmplat unui vecin. Ea a avut cele mai multe întrebări vizavi de folosirea telefonului. Pe lângă instrucţiunile tipărite, I-am lăsat scris de mână pe o hârtie paşii de folosire a kitului: apeşi pe tasta verde, apeşi pe tasta de deasupra tastei 1… Acesta este doar un exemplu, dar aşa se întâmplă în multe dintre cazuri. În plus, le stau la dispoziţie vârstnicilor şi telefonic. Mulţi mă sună când se aprind diverse lumini colorate la telefon şi nu ştiu de ce – uneori se descarcă, alteori le semnalizează că este încărcat…dar ei nu cunosc toate aceste detalii şi întreabă.

Reporter: Ce îţi aduce cea mai mare satisfacţie în lucrul cu vârstnicii din proiectul Butonul Roşu?

M.G.: Zâmbetul lor. Mulţumirea. Mulţi, când mă duc la ei, sunt foarte fericiţi…mai ales cei singuri. M-a impresionat faptul că înainte de Sărbători m-au îmbrăţişat şi mi-au făcut urări din tot sufletul lor.

Când am terminat facultatea am zis că nu voi lucra niciodată cu copii şi cu bătrâni. Au o încărcătură emoţională foarte puternică şi mi-era teamă că nu aş putea să las problemele de la muncă atunci când ajung acasă. Într-adevăr, la început mi-a fost greu…până m-am obişnuit şi au început să îmi fie foarte dragi. Se luminează la faţă când te văd şi merită tot efortul!

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.